Αρχική σελίδα
 
 

Δραστηριότητες

Σύλλογος "Μακρυγιάννης"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μακρυγιάννης» ιδρύθηκε το 1980 με τα εξής τμήματα: χορευτικό, θέατρο και Χορωδία. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του προάγει τον πολιτισμό και την πνευματική κίνηση στην πόλη μας με διάφορες δραστηριότητες. Επίσης διοργανώνει συναντήσεις, καλεί και φιλοξενεί Πολιτιστικούς Συλλόγους από όλη της Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο Σύλλογος φιλοξενείται προσωρινά στο παλαιό Δημαρχείο Άρτας (Σκουφά 14)

Χορωδία: Μεικτή τετράφωνη χορωδία με μαέστρο τον κ. Γράψα. Η χορωδία του «Μακρυγιάννη» έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.(Τουρκία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Γερμανία, Ελβετία, Κύπρο, Νορβηγία κ.λ.π.). Έχει στο ενεργητικό της διεθνείς αναγνωρίσεις σε διαγωνισμούς και φεστιβάλ. Οι πρόβες γίνονται κάθε Τετάρτη 6.30- 9.30 στο παλαιό Δημαρχείο. Νεοσυσταθείσα είναι και η παιδική δίφωνη χορωδία του «Μακρυγιάννη» που μπορεί να προσφέρει εκτός από μουσικές γνώσεις. διασκέδαση και ψυχαγωγία στους μικρούς φίλους. Υπεύθυνος: Απ. Κόκκινος

Χορευτικό: Το τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, είναι χωρισμένο σε 12 τμήματα ανάλογα με τη ηλικία. Χορούς από όλη την Ελλάδα διδάσκουν οι κα Μανώλη - Στάμου, ο κος Φ. Στάμος, ο κος Ν. Τόλης. Το χορευτικό έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού, έχει συμμετάσχει σε πανελλήνιους και Διεθνής διαγωνισμούς και φεστιβάλ και έχει κατακτήσει αξιόλογες θέσεις.

Θεατρική ομάδα: Λειτουργεί από το 1980 και έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα 20 έργα ελλήνων και ξένων συγγραφέων με μεγάλη επιτυχία και πλατειά ανταπόκριση από το κοινό.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει και τμήμα εκμάθησης λαϊκών παραδοσιακών οργάνων. Τηλ. 26810 26226 (19.00-21.00)

Σύλλογος "Σκουφάς"

 
Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος ιδρύθηκε στην Άρτα το 1896 και από τότε μέχρι σήμερα πρωτοστατεί σε κάθε εθνική, κοινωνική, πνευματική και πολιτιστική εκδήλωση της Άρτας και του Νομού γενικότερα. Μεγάλη επίσης υπήρξε και η συμμετοχή του σε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει οργανώσει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, καθώς επίσης και το ετήσιο πανελλήνιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών. Όλες οι εκδηλώσεις συνδέονται με την ιστορία, τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, την παράδοση και το περιβάλλον.
Για την προσφορά του ο Σύλλογος βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, από τον Πνευματικό Σύλλογο «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» Αθηνών, καθώς και από άλλους φορείς.

Ο «ΣΚΟΥΦΑΣ» στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, στο οποίο, εκτός των γραφείων του Συλλόγου, υπάρχει και αίθουσα διαλέξεων και θεάτρου. Oργάνωσε και διατηρεί δυο μουσεία, τα οποία στεγάζονται σε ιδιόκτητα νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια: το Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται δίπλα στο ιστορικό Γεφύρι και το Ιστορικό Μουσείο, απέναντι από τη βυζαντινή εκκλησία της Παρηγορήτισσας. Επίσης έχει δανειστική Βιβλιοθήκη με 30.000 βιβλία, μοναδική στην πόλη της Άρτας και από τις πιο αξιόλογες πανελλαδικά, λόγω των σπανιότατων εκδόσεών της.

Για τον καταμερισμό της δράσης του Συλλόγου λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα:
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Από το 1898 παραμένει η μόνη Φιλαρμονική της πόλης και του Νομού. Στη Σχολή Μουσικής που διατηρεί, διδάσκεται δωρεάν η Μουσική.
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ (ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ) Iδρύθηκε το 1978 και μέχρι σήμερα πραγματοποίησε πολυάριθμες εμφανίσεις τόσο στις πόλεις της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Διατηρεί συλλογή παραδοσιακών στολών (αυθεντικές, αντίγραφα) από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, συλλογή τοπικών τραγουδιών καθώς και βιβλία παραδοσιακής μουσικής και λαογραφίας. Από το 1996 διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία το φεστιβάλ « ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΧΟΡΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ»,
ΤΜΗΜΑ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ Από το 1978 ακολουθεί τους δρόμους της μουσικής και του τραγουδιού με ποικίλο ρεπερτόριο.
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Σε λειτουργία ήδη από το 1903, ανέβασε πολλές πετυχημένες παραστάσεις. Σήμερα το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ απευθύνεται στους μικρούς και έφηβους φίλους του Θεάτρου.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από εκδηλώσεις ιστορικού, κοινωνικού, επιστημονικού, λαογραφικού, πνευματικού περιεχομένου , την ευθύνη για τη διοργάνωση διαφόρων εκθέσεων (βιβλίου, ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτών, αντικειμένων), διαλέξεων, συνεδρίων ή συμποσίων, πανελλαδικού ή διεθνούς χαρακτήρα.
ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ με αξιόλογες και μοναδικές για τον τόπο και την ιστορία του εκδόσεις. Σημείο αναφοράς αποτελεί από το 1955 που εκδίδεται, το ιστορικολαογραφικού περιεχομένου περιοδικό «ΣΚΟΥΦΑΣ », ζωντανή έκφραση των πνευματικών αναζητήσεων και προβληματισμών, με συνεργάτες πανεπιστημιακούς δάσκαλους, ερευνητές και αναγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θέατρο

 
Στην Άρτα ανθεί η αγάπη για το θέατρο. Ήδη στην πόλη λειτουργούν δυο θεατρικές ομάδες:
H ομάδα του συλλόγου ΣΚΟΥΦΑ.
H ομάδα του συλλόγου ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ.
H Ανεξάρτητη Θεατρική Ομάδας Άρτας (Α.Θ.Ο.Α.).

Και οι δυο ομάδες ανεβάζουν καθ' όλη την διάρκεια του έτους αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις.


Ορειβασία

 
Τα ψηλά βουνά των Τζουμέρκων που αγκαλιάζουν την Άρτα, προσφέρονται με τις απότομες πλαγιές τους, το υψόμετρο αλλά και την άγρια ομορφιά τους, για όσους αγαπούν το άθλημα της ορειβασίας. Ο Ορειβατικός σύλλογος Άρτας μπορεί να οργανώσει την περιήγησή σας και να σας προτείνει τις ωραιότερες διαδρομές, για ορειβασία ακόμα και για πεζοπορία.

Κυνήγι

 
Η ευρύτερη περιοχή της Άρτας είναι γνωστή στους λάτρεις του κυνηγίου τόσο για τα ορεσίβια θηράματά της, όσο και για όσα μπορεί να βρει κανείς στις λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού. Σε συγκεκριμένες περιοχές και κατά την διάρκεια κάποιων περιόδων μπορεί κανείς να βρει στον τόπο μας: λαγούς, πέρδικες, υδρόβια, μπεκάτσες, τσίχλες, κοτσύφια, φάτσες κ.α. Ο κυνηγητικός σύλλογος Άρτας μπορεί να κατευθύνει τον άπειρο και να ενημερώσει τον παλιό κυνηγό. [Σύλλογος Άρτεμης: Τηλ. 73804]

Άραχθος

 
Ο γνωστός από την αρχαιότητα για την ορμητικότητά του Άραχθος, μέσα από τις διάφορες διαδρομές του προσφέρει καταπληκτικές δυνατότητες για αυτούς που ασχολούνται με ποτάμια σπορ. Ο ποταμός, ιδιαίτερα στις ορεινότερες περιοχές, χαρακτηρίζεται "γκρινιάρης", λόγω των στενών διαδρομών που περνάει, τους καταρράκτες και τα λαγκάδια του.