Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ ’ρτας Χρ. Γκόκα εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου: «Σε απάντηση του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Χρήστος Γκόκας, Βασίλης Κεγκέρογλου και Δημήτρης Σαλτούρος με θέμα τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ενεργοποίηση του Μέτρου 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» (Μεταποίηση) για την ενίσχυση της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Το Μέτρο αυτό, το οποίο έχει προκηρυχθεί δύο φορές, βρίσκεται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στο στάδιο της αξιολόγησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.
Επίσης, αναγνωρίζοντας τη γενικότερη ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτικών επιχειρήσεων και προκειμένου στο πλαίσιο αυτό να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των Μέτρων 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και 123Α «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» (Μεταποίηση), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς ΑΤΕ, δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους αγρότες και επενδυτές να λάβουν προκαταβολή της προβλεπόμενης ενίσχυσης, αλλά και δάνειο από την τράπεζα για την απρόσκοπτη υλοποίηση των επενδυτικών τους έργων.
Επιπρόσθετα, εξετάζεται η προοπτική τα παραπάνω χρηματοδοτικά εργαλεία να παρασχεθούν και να αξιοποιηθούν και από τις ιδιωτικές επενδύσεις του ’ξονα 3 «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» και του ’ξονα 4 «Προσέγγιση LEADER» στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξη 2007-2013, οι οποίες αφορούν επενδύσεις σε αγροτουριστικές, τουριστικές, μεταποιητικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες.
Αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης των αγροτών το Υπουργείο επισημαίνει την προτεραιότητα που έχει θέσει για την στήριξη και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου αυτό μεταφράζεται σε «πολλαπλά οφέλη τόσο όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα των αγροτών, όσο και την αποτροπή της υπερτιμολόγησης για την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ».
Τέλος, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τα στοιχεία που συνοδεύουν την απάντηση του Υπουργείου για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων - τροφίμων, από τα οποία προκύπτει η αισθητή βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου (εξαγωγές μείον εισαγωγές) των αγροτικών προϊόντων Ελλάδας με όλο τον κόσμο.
Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώνεται ότι η διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων παρουσιάζει αυξητική πορεία (13% αύξηση από το 2009 - 9μηνο 2012), ενώ αυτή των εισαγωγών φθίνουσα (μείωση 25% περίπου από το 2009-9μηνο 2012), πράγμα που αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα και την δυναμική των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τόσο στη διεθνή, όσο και στην εγχώρια αγορά. Ως προς τη διάρθρωση του εμπορικού ισοζυγίου τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα ανά κατηγορία είναι τα φρούτα και λαχανικά, τα ψάρια & παρασκευάσματα ψαριών, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά πουλιών, ο καπνός, τα έλαια και τα δημητριακά, ενώ τα κυριότερα εισαγόμενα ανά κατηγορία είναι τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα ψάρια, ο καφές, το τσάι και τα μπαχαρικά».